مقدمات ویپ سیسکو
سلام بر همهی دوستان و علاقهمندان به دنیای شبکه و VOIP ، با اولین قسمت از مجموعه مقالات آموزشی ویپ سیسکو در خدمت شما عزیزان هستیم . همانطور که از عنوان مقاله پیداست در اولین قسمت از مجموعه بلاگ Cisco Collaboration وبسایت Figika میخواهیم مانند بسیاری از دورههای آموزشی دیگر ، به بررسی مفاهیم و مقدمات اولیه ورود به دنیای ویپ Cisco یا شاید بهتر است بگوییم ورود به دنیای VOIP را مورد بررسی قرار دهیم . با ما همراه باشید .
مفاهیم اولیه VOIP :
همانطور که گفته شد در این مقاله آموزشی میخواهیم مقدمات و نکاتی که باید برای ورود به دنیای جذاب VOIP سیسکو بدانید را مورد بررسی قرار خواهیم داد و سپس در مقالاتی که در آینده منتشر میکنیم به مباحث پیچیده و زیبای دنیای Cisco Collaboration خواهیم پرداخت و از راه اندازی VOIP با یک سیستم سادهی CME تا پیادهسازی Figika سرویسهای پیچیدهتری مثل CUCM ، UCCX و … را با هم پشت سر خواهیم گذاشت .
آشنایی با مقدمات اولیه VOIP : سیگنالینگ خطوط آنالوگ
از جمله اولین مطالب و مفاهیمی که باید برای ورود به دنیای ویپ با آن آشنایی داشته باشید ، شناخت سیگنالینگ خطوط آنالوگ میباشد . همانطور که میدانید تلفنهای آنالوگ از یک زوج سیم برای برقراری ارتباط شما تا مخابرات استفاده میکنند که نام یکی از این دو رشته Ground یا قطب مثبت و نام دیگری دیگری باطری یا قطب منفی میباشد . اما انواع سیگنالینگ خطوط آنالوگ :
Loop Start : لوپ استارت یکی از سیگنالینگهای خطوط آنالوگ میباشد ، یکی از رایجترین مشکلات در این نوع سیگنالینگ مشکل خط رو خط شدن تماس یا Glare است .
Ground Start : دومین سیگنالینگ خطوط آنالوگ ، سیگنالینگ Ground Start میباشد . نحوه عملکرد این نوع Signaling از تلفنهای سکهای یا پولی قدیمی الگوبرداری شده است که تا زمانی که شما سکهی خود را درون تلفن نمیانداختید صدای بوق تلفن پخش نمیشد .
آشنایی با مقدمات اولیه ویپ : Signaling خطوط دیجیتال
شاید بهتر باشید قبل از معرفی سیگنالینگ خطوط دیجیتال ، خیلی کوتاه خود خطوط دیجیتال را معرفی کنیم ، امروزه در بسیاری از سازمانها و ادارات که تعداد خطوط زیادی برای برقراری تماس احتیاج دارند از راهکارهایی غیر از خطوط آنالوگ استفاده میشود . یکی از این راهکارها استفاده از خطوط دیجیتال میباشد . این خطوط به ما این امکان را میدهند تا با استفاده از تجهیزات خاص ، مانند مودمها و … بتوانیم تعداد زیادی تماس را تنها از طریق یک زوج سیم برقرار کنیم پیاده سازی VOIP . خطوط دیجیتال در کشورهایی مانند آمریکا و ژاپن در قالب خطوط T1 و کشورهای اروپایی و ایران در قالب خطوط دیجیتال E1 توسط مخابراتها ارائه میشوند . از جمله تفاوت مهم این دو نوع خط دیجیتال میتوان به تعداد کانلهای صوتی آنها اشاره کرد که خطوط T1 دارای 24 کانال صوتی و خطوط E1 دارای 32 کانال صوتی میباشند . اما سیگنالینگ خطوط دیجیتال عبارتاند از :
سیگنالینگ CAS مخفف عبارت Channel Associated Signaling
سیگنالینگ CCS مخفف عبارت Common Channel Signalling
در مورد نحوه عملکرد این دو نوع سیگنالینگ در جلسات بعدی صحبت خواهیم کرد .
آشنایی با مفاهیم اولیه VOIP : لیست واژگان
در ادامه مقاله به بررسی چند کلمه و واژه تخصصی دنیای ویپ خواهیم پرداخت :
- Local Loop : به طور خلاصه به لینک بین مشتری و مرکز مخابرات Local Loop گفته میشود .
- Trunk : سادهترین تعریفی که میتواند در مورد ترانک مطرح کرد این است که به لینک بین سویچها ترانک گفته میشود . ( در مقالات بعدی با این مفهوم بیشتر آشنا خواهید شد . )
- Private Switch : منظور از این واژه یک سوییچ خصوصی برای شبیهسازی یا راهاندازی یک PSTN کوچک در یک سازمان میباشد پیاده سازی ویپ تا دیگر برای تماسهای داخلی سازمان نیاز به استفاده از بستر مخابرات و پرداخت هزینه نباشد .
- تلفن دیجیتال : نوع نسبتا پیشرفتهتر تلفنهای معمولی میباشند که عموما به PBXها متصل میشوند . این تلفنها صدا را در قالب کدهای صفر و یک جا به جا میکنند و بر خلاف تلفنهای آنالوگ ، از دو زوج سیم برای برقراری ارتباط استفاده میکنند .
- کدک صوتی : در مورد این مفهوم در قسمت بعدی به طور کامل صحبت خواهیم کرد اما به طور خلاصه میتوان گفت به فرایند تبدیل صدا یا موج آنالوگ به کدهای دیجیتال کدک صوتی گفته میشود .
مطالب مرتبط با این مبحث آموزشی در همین نقطه به پایان میرسد ، در قسمتهای بعدی مجموعه مقالات آموزش راه اندازی VOIP با راهکارهای سیسکو ، به بررسی ادامه مطالب مرتبط با Cisco Collaboration خواهیم پرداخت . تا قسمت بعدی مقالات ، خدانگهدار .